General Knowledge MCQs QuizIslamic Studies MCQs Quiz

Islamic Studies Knowledge MCQs Vol 3

Islamic Studies Knowledge MCQs for the preparation of all Public Service Commissions Tests , NTS, PTS, BTS, CTS and other tests for Jobs.

1. He accepted the call of Hazrat Muhammad (PBUH) the moment it was put before him without him and was given the title of ‘Siddiq’. Who was he?
A. Hazrat Ali (RA)
B. Hazrat Usman (RA)
C. Hazrat Omar (RA)
D. Hazrat Abu Bakr (RA)

2. Compilation of the Holy Quran in the form of a book was the greatest service to Islam rendered by?
A. Hazrat Abu Bakr (RA)
B. Hazrat Omar (RA)
C. Hazrat Usman (RA)
D. Hazrat Ali (RA)

3. Before embracing Islam who volunteered to kill (Naoz Billah) Hazrat Muhammad (PBUH)?
A. Hazrat Hamza (RA)
B. Hazrat Abbas (RA)
C. Hazrat Khubaib (RA)
D. Hazrat Omar (RA)

4. The duration of Hazrat Umar’s (R.A) Khilafat was?
A. 634-644 AD.
B. 632-634 AD.
C. 656-661 AD.
D. 644-656 AD.

5. Out of the copies of the Qur’an compiled by Hazrat Usman (RA), how many survived and where are they are located at present?
A. One
B. 3
C. 4
D. Only 2 copies

6. The seal affixed on important letters by the Prophet (PBUH) was in the Custody of?
A. Hazrat Ali (RA)
B. Hazrat Qais (RA)
C. Hazrat Huzaifa (RA)
D. Hazrat Bilal (RA)

7. Who is the man about whom, Allah has said in the Qur’an that his body is kept as an admonishing example for future generations to come?
A. Fir’aun (Pharaoh)
B. Namrood
C. Both A & B
D. None of them

8. Hazrat Omar’s Caliphate stretched from Libya to Makran and from Yemen to Armenia. The total area was about?
A. 20 Lakh sq miles
B. 22 Lakh sq miles
C. 21 Lakh sq miles
D. 23 Lakh sq miles

9. The period of his Caliphate undoubtedly is the “Golden Age” of Islam. About whose Caliphate this is being said?
A. Hazrat Omar (RA)
B. Hazrat Abu Bakr (RA)
C. Hazrat Ali (RA)
D. Hazrat Usman (RA)

10. Name the daughter of the Holy Prophet (PBUH) who died after His death?
A. Hazrat Ruqaiyya (RA)
B. Hazrat Fatima (RA)
C. Hazrat Ume Kalsoom (RA)
D. Hazrat Zainab (RA)

11. Hazrat Muhammad (PBUH) once remarked, “were a prophet to come after me he would have been?
A. Hazrat Ali (RA)
B. Hazrat Abu Bakr (RA)
C. Hazrat Omar (RA)
D. Hazrat Omar (RA)

12. Hazrat Omar (R.A) became a Muslim in which year of Nabuwat?
A. 4th year
B. 5th year
C. 6th year
D. 7th year

13. The Caliph whose title was Al-Farooq?
A. Hazrat Ali (RA)
B. Hazrat Abu Bakr (RA)
C: Hazrat Omar (RA)
D. Hazrat Usman (RA)

14. The duration of Hazrat Abu Bakar’s (R.A) regime was?
A. 634-644 AD
B. 632-634 AD
C. 656-661 AD
D. 644-656 AD

15. The duration of Hazrat Usman’s (R. A) Khilafat was?
A. 634-644 A.D
B. 632-634 A.D
C. 656-661 A.D
D. 644-656 A.D

16. __________ wives of Prophet Muhammad (PBUH); the mothers of all Muslims died in the lifetime of Prophet Muhammad (PBUH)?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

17. “Muhammad is the messenger of Allah” is stated in Surah?
A. Ya-Seen
B. Muhammad
C. Muzammil
D. Al-Fateh

18. The seal was engraved with the words __________?
A. Allah, Rasool, Muhammad Vertically
B. Allah, Rasool, Muhammad Horizontally
C. Allah, Muhammad, Rasool Vertically
D. Allah, Muhammad, Rasool Horizontally

19. Prophet Muhammad (PBUH) sent his messengers to the kings beyond Arabia calling them to Islam in __________?
A. 5 A.H
B. 6 A.H
C. 7 A.H
D. 8 AH

20. The Khaibar was conquered in__________?
A. Muharram 6 A.H
B. Shawwal 6 A.H
C. Muharram 7 A.H
D. Shawwal 7 A.H

Answers to MCQs Vol 3

1.   D
2.   A
3.   D
4.   A
5.   D
6.   C
7.   A
8.   D
9.   A
10. B
11. C
12. C
13. C
14. B
15. D
16. A
17. D
18. A
19. C
20. C

See More

Islamic Studies Knowledge MCQs Vol 4

Islamic Studies Knowledge MCQs Vol 5

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close