General Knowledge MCQs QuizIslamic Studies MCQs Quiz

Islamic Studies Knowledge MCQs Vol 2

Islamic Studies Knowledge MCQs for the preparation of all Public Service Commissions Tests , NTS, PTS, BTS, CTS and other tests for Jobs.

1. How many years Hazrat Abu Bakr (R.A) was younger than the Prophet Hazrat Muhammad (PBUH)?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

2. Who was the first Muslim after Hazrat Muhammad (PBUH) to preach Islam and invite people towards Allah?
A. Hazrat Usman (R.A)
B. Hazrat Abu Bakr (R.A)
C. Hazrat Ali (R.A)
D. Hazrat Abu Ubaidah (R.A)

3. Who was elected the first caliph the very first day Prophet Hazrat Muhammad (PBUH) died?
A. Hazrat Ali (R.A)
B. Hazrat Usman (R.A)
C. Hazrat Omar (R.A)
D. Hazrat Abu Bakar (R.A)

4. Hazrat Abu Bakr (R.A) as a Caliph sent the first expedition to fight which army?
A. Roman army
B. Persian army
C. Arab army
D. Syrian army

5. On whose suggestion, The Holy Prophet (PBUH) decided to release the prisoners of Badr war after taking ransom?
A. Hazrat Harris bin Zubair (R.A)
B. Hazrat Usman (R.A)
C. Hazrat Abu Bakr (R.A)
D. Hazrat Abdullah bin Masood (R.A)

6. The Surname of Hazrat Ali (R.A) was?
A. Abdullah
B. Abu Turab
C. Abu Muhammad
D. Zaid

7. During the fight against Musailimah Kazab (claimant of false prophet-hood) how many Hufaaz were martyred?
A. 60
B. 70
C. 80
D. 90

8. Who said that he could never hope to surpass Hazrat Abu Bakr (R.A) in his sacrifice for the cause of Allah and Islam?
A. Hazrat Omar (R.A)
B. Hazrat Usman bin Talha (R.A)
C. Hazrat Musab bin Umair (R.A)
D. Hazrat Usman (R.A)

9. Who led (Immamat) the Salahs at Masjid-e-Nabvi when the Prophet Hazrat Muhammad (PBUH) fell ill?
A. Hazrat Omar (R.A)
B. Hazrat Usman (R.A)
C. Hazrat Abu Bakr (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)

10. For the Tabuk expedition who brought everything that he possessed?
A. Hazrat Ali (R.A)
B. Hazrat Omar (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Abu Bakr (R.A)

11. Claimants of false prophet-hood, apostasy movement raised its head during the Caliphate of?
A. Hazrat Ali (R.A)
B. Hazrat Usman (R.A)
C. Hazrat Abu Bakr (R.A)
D. Hazrat Omar (R.A)

12. The longest Surah?
A. Aal e Imran
B. Al-Mai’dah
C. Al-Baqarah
D. At-Taubah

13. In the first ever Hajj in Islam (9 AH), its Ameer was?
A. Hazrat Aqba bin Amir (RA)
B. Hazrat Abu Bakr (RA)
C. Hazrat Salman Farsi (RA)
D. Hazrat Anas (RA)

14. During the fight against Musailimah Kazab (claimant of false prophet-hood) how many Hufaaz were martyred?
A. 60
B. 70
C. 80
D. 90

15. The Caliph who fixed 40 lashes for drinking was?
A. Hazrat Ali (R.A)
B. Hazrat Abu Bakr (R.A)
C. Hazrat Omar (R.A)
D. Hazrat Usman (R.A)

 

Answers to MCQs Vol 2

1.   A
2.   B
3.   D
4.   D
5.   C
6.   B
7.   B
8.   A
9.   C
10. D
11. C
12. C
13. B
14. B
15. B

See More

Islamic Studies Knowledge MCQs Vol 3

Islamic Studies Knowledge MCQs Vol 4

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close