Pedagogy MCQs with Answers for NTS

209
This post contains Pedagogy MCQs with Answers for NTS Tests. These questions are related to teachers to check their ability.

Pedagogy MCQs with Answers for NTS Tests

1. What is the Most Important Work of a Teacher?

(a) To take care of children
(b) To Evaluate the students
(c) To deliver the lecture in Class
(d) To organize teaching Work

Answer: (d) To organize teaching Work

2. As a teacher if you receive a greeting card from you student on Teacher’s day. What will you do?

(a) Do Nothing
(b) Say Thanks to Them
(c) Ask them to not to waste money
(d) reciprocate good wishes to them

Answer: (b) Say Thanks to Them

3. Most important thing while writing on Whiteboard is __________?

(a) Writing Clear Words
(b) Writing Small words
(c) Writing Big Words
(d) Good Writing

Answer: (d) Good Writing

4. You have a choice to choose one of the following professions. Which one you will choose for you?

(a) Army
(b) Bank
(c) Teacher
(d) Bank

Answer: (c) Teacher

5. Women teachers are good than male teachers at primary level because of ________________

(a) they are ready to work with low salary
(b) They do not get chances to be selected in other professions
(c) They are more patient with Children
(d) Higher Qualification is not needed in this profession

Answer: (c) They are more patient with Children

6. It is good to teach in Mother language at primary level because ___________

(a) It is easy for students to understand
(b) It develops self-confidence in children
(c) It helps children in learning in natural atmosphere
(d) It is helpful in intellectual development

Answer: (a) It is easy for students to understand

7. What is the main work of giving students Homework?

(a) to keep them busy at home
(b) to develop habit of self study
(c) to check how intelligent they are
(d) to check how much they care about study

Answer: (b) to develop habit of self study

8. How to teacher can motivate the students?

(a) by giving them suitable prizes
(b) giving them examples
(c) delivering motivational speech in class
(d) giving proper guidance

Answer: (a) by giving them suitable prizes

9. Why is Environmental education necessary for schools?

(a) to provide a job to teacher
(b) it is important part of life
(c) we can’t escape from environment
(d) to decrease environmental pollution

Answer: (b) it is important part of life

10. A Good Teacher Should be ____________.

(a) Honest
(b) dutiful
(c) punctual
(d) all of them

Answer: (d) all of them

11. If you fail to get a teacher job, what will you do next?

(a) will choose another profession
(b) keep applying for teaching
(c) start giving tuition at home
(d) will remain at home until get a job

Answer: (b) keep applying for teaching

12. While your lecture if a student asks an irrelevant question to the topic. What will be your reaction?

(a) Punish him considering it indiscipline act
(b) You will answer the question after the class
(c) You will allow him to ask irrelevant questions
(d) You will not allow him to ask such questions

Answer: (b) You will answer the question after the class

13. If a student of your class comes late in class, what you will do?

(a) call his father
(b) punish him
(c) try to know the reason
(d) its alright and no need to pay attention

Answer: (c) try to know the reason

14. If the student fails in any subject, it can be understand that _________

(a) its due to bad teaching
(b) the text-books failure
(c) Its an individual student’s failure
(d) the system failure

Answer: (c) Its an individual student’s failure

15. What is the purpose of basic educational scheme?

(a) to vocationalize the education
(b) to universalize primary education
(c) to make education compulsory to all children
(d) to fulfill basic need of persons through education

Answer: (d) to fulfill basic need of persons through education

16. What is the main success of a teacher?

(a) his good teaching
(b) keeping good character
(c) high numbers of students in exam
(d) good traits of his personality

Answer: (a) his good teaching

17. You are a teacher and your student is not paying respect to you, what you will do?

(a) ignore his attitude
(b) talk to his parents
(c) give him less marks in exam
(d) rebuke him

Answer: (a) ignore his attitude

18. What will you like to do if a fair is being organized in your school?

(a) take part in function
(b) only visit the fair
(c) to take a shop to sell something
(d) arrange free water to visitors

Answer: (a) take part in function

19. According to you what is the main trait of a student?

(a) obedience
(b) speak truth
(c) co-operation in teacher
(d) responsible

Answer: (a) obedience

20. A teacher has serious defect if he ________

(a) is not mature mentally
(b) is physically handicapped
(c) has weak personality
(d) punishes students for nothing

Answer: (a) is not mature mentally

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here