General Knowledge MCQs QuizIslamic Studies MCQs Quiz

Islamic Studies Knowledge MCQs Vol 11

Islamic Studies Knowledge MCQs for the preparation of all Public Service Commissions Tests , NTS, PTS, BTS, CTS and other tests for Jobs.

1. When live prayers were made obligatory during the life of the Holy Prophet (PBUH)?
A. During the stay at Ghar-e-Sor
B. Stay at Ghar-e-Hira
C. At the occasion of Miraj
D. None of them

2. When did Hazrat Ibrahim and Hazrat Ismail rebuild Kaaba?
A. 3000 years ago
B. 3500 years ago
C. 4000 years ago
D. 4500 years ago

3. Umrah can be performed at any time throughout the year except __________?
A. 5th to 7th Zil-Hajj
B. 9th to 11th Zil-Hajj
C. 6th to 8th Zil-Hajj
D 8th to 10th Zil-Hajj

4. Makkah was conquered in ________?
A. Ramadan 8 A.H
B. Shawwal 8 A.H
C. Ramadan 10 A.H
D. Shawwal 10 A.H

5. The word “Tehlil” means?
A. Recitation of Kalima
B. Recitation of Hadith
C. Recitation of the Holy Quran
D. None of A, B & C

6. Namaz-e-Khasoof is related to?
A. Lunar Eclipse
B. Solar Eclipse
C. Peace
D. Rain

7. Namaz-e-Istasqa is related to?
A. Peace for nation
B. Blessing of Allah
C. Rain
D. All of them

8. Who collected Quranic verses in one place? He is also known as Jami-e-Quran.
A. Hazrat Omar (RA)
B. Hazrat Abdullah ibne Abbas (R.A)
C. Hazrat Abdullah ibne Masud (R.A)
D. Hazrat Usman (R.A)

9. Hazrat Abu Bakr (R.A) got the Quran compiled on the advice of?
A. Hazrat Umar (R.A)
B. Hazrat Usman (R.A)
C. Hazrat Ali (R.A)
D. Hazrat Zaid (R.A)

10. ________ is the door for the fast observing people.
A. Bab-us-Salah
B. Bab-ul-Jihad
C. Bab-ul-Haqq
D. Bab-ur-Rayyan

11. When was the permission for Tayammum granted?
A. 2 A.H
B. 3 A.H
C. 4 A.H
D. 5 All

12. For whom the Jumma is compulsory?
A. Women
B. Men
C. Children
D. Disabled Persons

13. What is Istelam?
A. Salam to Kaaba
B. Salam to Hajre Aswad
C. Kissing Hajre Aswad
D. Praying at Muqam -e-Ibrahim

14. Namaz-e-Taraweeh is________?
A. Sunnat
B. Farz
C. Wajib
D. None of them

15. The rate and method of distribution of Zakat was determined at Madina in _________.
A. 1 A.H
B. 2 A.H
C. 3 A.H
D. 5 A.H

16. Namaz-e-Khasoof is related to?
A. Lunar Eclipse
B. Solar Eclipse
C. Peace
D. Rain

17. Namaz-e-Istasqa is related to?
A. Peace for nation
B. Blessing of Allah
C. Rain
D. All of them

18. Who collected Quranic verses in one place? He is also known as Jami-e-Quran?
A. Hazrat Omar (RA)
B. Hazrat Abdullah ibne Abbas (R.A)
C. Hazrat Abdullah ibne Masud (R.A)
D. Hazrat Usman (R.A)

19. Hazrat Abu Bakr (R.A) got the Quran compiled on the advice of?
A. Hazrat Umar (R.A)
B. Hazrat Usman (R.A)
C. Hazrat Ali (R.A)
D. Hazrat Zaid (R.A)

20. ________ is the door for the fast observing people?
A. Bab-us-Salah
B. Bab-ul-Jihad
C. Bab-ul-Haqq
D. Bab-ur-Rayyan

Answers to MCQs Vol 11

1.   C
2.   D
3.   B
4.   A
5.   A
6.   A
7.   C
8.   D
9.   A
10. D
11. C
12. B
13. C
14. A
15. B
16. A
17. C
18. D
19. A
20. D

Tags

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close